Działalność i oferta 7 lokalnych producentów żywności (Kiermasz NOT, Wrocław, 30.11.-01.12.2019)

W dniach 31.11.-01.12.2019 w budynku wrocławskiego NOT-u oprócz konferencji „Zielona Dolina – produkty lokalne”, miał miejsce kiermasz wyrobów żywnościowych i rękodzieła. W poprzednim wpisie z 22.12.2019 znajdują się linki do wszystkich wystąpień konferencyjnych, natomiast poniżej przedstawiono krótkie materiały filmowe (od 1 do 4 minut), w których siedmiu lokalnych dolnośląskich producentów żywności zaprezentowało swoją działalność i wybrane produkty. Niektórzy z nich posiadają na poszczególne swoje wyroby certyfikaty znaku „Zielonej Doliny”. Pozostali są zainteresowani wstąpieniem do systemu.

Zapraszamy do obejrzenia ich relacji.

Pasieka Gutek, Dobroszyce

Producent Borówki Amerykańskiej, Kalno

Maliny z Doliny, Sulisławice

Piekarnia Vitafit (również producent kwasów chlebowych), Krajków 

Dziki Zwierz, Bolesławiec

Kiszonki M. Sznajder, Karnice (Dolina Baryczy)

Dary Natury, Jaksonów

Wystąpienia podczas konferencji „Zielona Dolina – produkty lokalne” (Wrocław, 30.11.2019) – materiał filmowy

W dniach 30 listopada – 1 grudnia 2019 roku miała miejsce konferencja i kiermasz pt. „Zielona Dolina – produkty lokalne”. W pierwszym dniu prelegenci przedstawili wykłady dotyczące zarówno programu „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” jak i wybranych produktów o potencjalnym działaniu prozdrowotnym (rokitnik, gryka oraz czarny bez). W pierwszym i drugim dniu miał miejsce kiermasz, na którym sprzedawano głównie produkty spożywcze zarówno posiadające już certyfikat „Zielonej Doliny” jak również mogące w najbliższym czasie aplikować o jego uzyskanie. Konsumenci mieli możliwość posłuchania wykładów oraz dokonania zakupów – oprócz produktów spożywczych również wyrobów rękodzieła.

Poniżej oglądnąć można krótki film ukazujący wybrane migawki tego wydarzenia. Wszystkie osoby pokazane z imienia i nazwiska w tym filmie, występują w osobnych materiałach filmowych umieszczonych w tym wpisie ukazującym wystąpienia na konferencji, jak i w następnym wpisie bloga. Ten drugi osobny wpis będzie dedykowany tym wystawcom, którzy zdecydowali się powiedzieć do kamery o swojej działalności i sprzedawanych produktach.  

Poniżej przedstawiamy pełne wystąpienia, które miały miejsce w części konferencyjnej:

„Zielona Dolina Żywności i Zdrowia: program naukowo-gospodarczy na rzecz rozwoju regionu” – Prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

„Idea Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” – Dr inż. Maciej Oziembłowski, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Rokitnik zapomniane złoto Syberii” – Karolina Tkacz i Igor Turkiewicz, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

„Gryka zwyczajna – skład chemiczny i właściwości prozdrowotne” – Violetta Mietlicka, Młyn Niedźwiady

„Czarny bez – źródło związków bioaktywnych” – dr hab. Agnieszka Nawirska-Olszańska, prof. UPWr, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

„Bieżąca działalność spółki DOZEDO i jej plany na przyszłość” – Paweł Paszkowski, DOZEDO sp. z o.o. 

Konferencja i kiermasz „Zielona Dolina – produkty lokalne”, Wrocław (NOT), 30.11-01.12.2019

W dniach 30 listopada – 1 grudnia 2019 roku będzie miała miejsce konferencja i kiermasz pt. „Zielona Dolina – produkty lokalne”. Wydarzenie odbędzie się w budynku NOT przy ul. Piłsudskiego 74 we Wrocławiu. Głównym organizatorem jest Wrocławska Rada FSNT NOT, zaś współorganizatorami są: DOZEDO sp. z o.o., Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz nasza fundacja „Semper Naturalae”.

Kiermasz regionalnej żywności i produktów rzemieślniczych odbędzie się w auli gmachu NOT w sobotę i niedzielę w godzinach 12-16. Kiermasz poprzedzi konferencja popularno-naukowa.

PROGRAM

Konferencja pt.: „Zielona Dolina – produkty lokalne”. 30.11.2019 (sobota) godz. 9:15-12:00, sala 104

  • 9:15 „Zielona Dolina Żywności i Zdrowia: program naukowo-gospodarczy na rzecz rozwoju regionu” – Prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
  • 10:00 „Idea Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” – Dr inż. Maciej Oziembłowski, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • 10:45 „Rokitnik zapomniane złoto Syberii” – Karolina Tkacz i Igor Turkiewicz, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • 11:00 „Gryka zwyczajna – skład chemiczny i właściwości prozdrowotne” – Violetta Mietlicka, Młyn Niedźwiady
  • 11:30 „Czarny bez – źródło związków bioaktywnych” – dr hab. Agnieszka Nawirska-Olszańska, prof. UPWr, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • 11:45 „Bieżąca działalność spółki DOZEDO i jej plany na przyszłość” – Paweł Paszkowski, DOZEDO sp. z o.o. 

Kiermasz produktów lokalnych oraz rękodzieła, 30.11.2019 (sobota) godz. 12:00-16:00, aula

Kiermasz produktów lokalnych oraz rękodzieła, 01.12.2019 (niedziela) godz. 12:00-16:00, aula

Wstęp wolny

 

Dodatki do żywności (Zielone Forum 2019)

Jedna z sesji Sympozjum Naukowego „Zielone Forum”, które miało miejsce na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w dniach 29-30.03.2019, nosiła tytuł Jakość i skład żywności w aspekcie profilaktyki, zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów”. W ramach tej sesji, podzielonej na dwie części, wygłoszonych zostało 11 wykładów. Pierwsze trzy wykłady dotyczyły szeroko rozumianych dodatków stosowanych w żywności. Wykład pt. „Rola dodatków do żywności w przemyśle spożywczym” wygłosił prof. dr hab. Andrzej Jarmoluk z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.  Drugie wystąpienie miała dr Anna Marcinkowska z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, która poruszała zagadnienia związane z wpływem wybranych dodatków do żywności na zdrowie człowieka.

Kolejny wykład wygłoszony przez doktorantkę p. Monikę Mazur z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu był zatytułowany Naturalne dodatki pochodzenia roślinnego jako alternatywa dla chemicznych dodatków stosowanych w przetwórstwie mięsnym”.

Rola różnych dodatków stosowanych w przetwórstwie żywności budzi ambiwalentne odczucia dużej grupy konsumentów, dlatego tym bardziej potrzebne są badania na ten temat i ich popularyzacja wśród społeczeństwa.

Zielone działania na Dolnym Śląsku i Podkarpaciu (Zielone Forum 2019)

W drugiej części sesji pt. „Zielone działania na Dolnym Śląsku i Podkarpaciu”, która miała miejsce w ramach Sympozjum Naukowego „Zielone Forum” w dniu 30.03.2019 na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, przedstawiono kolejne trzy wykłady.

Pierwszy z nich, wygłoszony przez Stanisława Francuza z  Dolnośląskiej Szkoły Wyższej dotyczył dostępności turystycznej dla osób niepełnosprawnych w woj. dolnośląskim i podkarpackim.

Drugi wykład przedstawiła wicedyrektor Elżbieta Żygała i dotyczył on Arboretum Bolestraszyce jako regionalnego zielonego centrum edukacyjnego.

Ostatni wykład w tej sesji przedstawił dr inż. Maciej Oziembłowski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i dotyczył on Ziemi Przemyskiej jako miejsca zielonych aktywności.

Idea „Zielonej Doliny” na Sympozjum Naukowym ZIELONE FORUM 2019

W dniach 29-30.03.2019 na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu miało miejsce Sympozjum Naukowe „Zielone Forum”. W drugim dniu obrad można było wysłuchać wykładów związanych z programem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia”. Pierwszy wykład na ten temat przedstawił Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, który skoncentrował się na roli Polski jako centrum produkcji żywności w Europie w kontekście idei programu „Zielonej Doliny”. Link do jego wykładu znajduje się poniżej.

Drugi wykład pt. „Praktyczne działania w ramach programu Zielonej Doliny” wygłosił prof. dr hab. Mirosław Miller z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Kolejny wykład charakteryzujący możliwe projekty pilotażowe „Zielonej Doliny” z samorządami Dolnego Śląska przedstawił dr Ryszard Kacała z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

Wykład ukazujący cele fundacji „Zawsze Naturalnie” (Semper Naturalae) w kontekście Zielonej Doliny przedstawił dr inż. Maciej Oziembłowski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Rozmowa o zdrowiu, naszej Fundacji i Sympozjum „Zielone Forum” 2019

Poniżej przedstawiamy zapis wideo z rozmowy dotyczącej zdrowia i żywności, jak również naszej fundacji „Zawsze Naturalnie” (Semper Naturalae) oraz zbliżającego się Sympozjum Naukowego „Zielone Forum”, które odbędzie się w dniach 29-30.03.2019 na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu (pl. Grunwaldzki 24a) jako dwie konferencje połączone z kiermaszem produktów lokalnych.  W piątek 29.03.2019 będzie miała miejsce IV Międzynarodowa Konferencja „Człowiek-Żywność-Zdrowie”, zaś w sobotę 30.03.2019 odbędzie się I Konferencja „Probiotyki-Zioła-Nutraceutyki”.

Rozmowa miała miejsce dnia 19 lutego 2019 roku w studio telewizji internetowej NTV w Sobótce (woj. dolnośląskie). Rozmowę prowadził p. Janusz Zagórski, a zaproszonymi gośćmi byli dr Ryszard Kacała oraz dr inż. Maciej Oziembłowski. Film znajduje się na kanale YouTube telewizji internetowej NTV.

IV Konferencja „Człowiek-Żywność-Zdrowie” oraz I Konferencja „Probiotyki-Zioła-Nutraceutyki”

W dniach 29-30.03.2019 odbędą się dwie konferencje naukowe. W piątek 29.03.2019 będzie miała miejsce na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu (przy pl. Grunwaldzkim 24a) IV Międzynarodowa Konferencja „Człowiek-Żywność-Zdrowie”, gdzie językami wykładowymi – w zależności od sesji – będą język angielski lub polski. Natomiast w sobotę 30.03.2019 zapraszamy wszystkich chętnych na I Konferencję „Probiotyki-Zioła-Nutraceutyki”, która odbędzie się w tym samym miejscu, zaś językiem wykładowym wszystkich sesji będzie język polski. Planujemy równoległy kiermasz żywnościowych produktów naturalnych, który będzie miał miejsce w przestronnym holu gmachu UPWr przy ul. Grunwaldzkiej 24a. Programy tych konferencji znajdują się poniżej.

Programme of 4th Int. Conf. Man-Food-Health 29.03.2019 v2.6

Program konferencji Probiotyki-Zioła-Nutraceutyki 30.03.2019 v2.5

Specjalna strona dedykowana tym konferencjom to:

zieloneforum.pl

Kosmos polskich smaków – Robert Makłowicz (2018)

Drugie wydanie „Kosmosu polskich smaków”, tym razem w postaci gawędy kulinarnej, miało miejsce podczas V edycji „Święta Sera i Wina. Spotkania Regionów” we wrześniu 2018 roku. Gościem specjalnym był pan Robert Makłowicz. Wydarzenie miało miejsce na terenie pałacu i parku Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu-Pawłowicach.

Kosmos polskich smaków – Aleksander Baron i dr Maciej Oziembłowski (2017)

Pierwszy panel dyskusyjny dotyczący „Kosmosu polskich smaków” odbył się podczas IV edycji „Święta Sera i Wina. Spotkania Regionów” we wrześniu 2017 roku na terenie pałacu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu-Pawłowicach. Rozmowę, również w formie gawędy kulinarnej, pomiędzy Aleksandrem Baronem, szefem kuchni restauracji Solec 44 w Warszawie a dr. Maciejem Oziembłowskim z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, moderowała redaktor Katarzyna Kaczorowska. Film zrealizowany i udostępniony na YT został przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.