W dniach 30 listopada – 1 grudnia 2019 roku miała miejsce konferencja i kiermasz pt. „Zielona Dolina – produkty lokalne”. W pierwszym dniu prelegenci przedstawili wykłady dotyczące zarówno programu „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” jak i wybranych produktów o potencjalnym działaniu prozdrowotnym (rokitnik, gryka oraz czarny bez). W pierwszym i drugim dniu miał miejsce kiermasz, na którym sprzedawano głównie produkty spożywcze zarówno posiadające już certyfikat „Zielonej Doliny” jak również mogące w najbliższym czasie aplikować o jego uzyskanie. Konsumenci mieli możliwość posłuchania wykładów oraz dokonania zakupów – oprócz produktów spożywczych również wyrobów rękodzieła.
Poniżej oglądnąć można krótki film ukazujący wybrane migawki tego wydarzenia. Wszystkie osoby pokazane z imienia i nazwiska w tym filmie, występują w osobnych materiałach filmowych umieszczonych w tym wpisie ukazującym wystąpienia na konferencji, jak i w następnym wpisie bloga. Ten drugi osobny wpis będzie dedykowany tym wystawcom, którzy zdecydowali się powiedzieć do kamery o swojej działalności i sprzedawanych produktach.
Poniżej przedstawiamy pełne wystąpienia, które miały miejsce w części konferencyjnej:
„Zielona Dolina Żywności i Zdrowia: program naukowo-gospodarczy na rzecz rozwoju regionu” – Prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
„Idea Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” – Dr inż. Maciej Oziembłowski, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
„Rokitnik zapomniane złoto Syberii” – Karolina Tkacz i Igor Turkiewicz, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
„Gryka zwyczajna – skład chemiczny i właściwości prozdrowotne” – Violetta Mietlicka, Młyn Niedźwiady
„Czarny bez – źródło związków bioaktywnych” – dr hab. Agnieszka Nawirska-Olszańska, prof. UPWr, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
„Bieżąca działalność spółki DOZEDO i jej plany na przyszłość” – Paweł Paszkowski, DOZEDO sp. z o.o.